Maak je eigen Speculaaskruiden

Gepubliceerd op 15 december 2025 om 15:17

Waarom in de winkel kopen als je het zelf kan maken

 

Het is verrassend eenvoudig om zelf speculaaskruiden te maken.

Met slechts een paar ingrediënten, die je in bijna elke supermarkt kunt vinden, creëer je een heerlijk geurige mix die je het hele jaar door kunt gebruiken.

 

 

 

 

Waarom is dit juist in de winter zo populair?

De kruiden in deze speculaasmix zijn stuk voor stuk bijzonder en hebben een positieve invloed op ons immuunsysteem. Ze versterken je weerstand en beschikken over antivirale en antiseptische eigenschappen.

 

Onze oma’s en overgrootoma’s wisten dit al generaties lang. Daarom gebruikten ze deze kruiden vooral in de koude herfst- en wintermaanden in allerlei heerlijke recepten.

 

Dat het ook nog eens verrukkelijk smaakt, is natuurlijk de kers op de taart!

 

 


Recept Speculaaskruiden:

8 tl gemalen kaneel

2 tl gemalen kruidnagel

2 tl gemalen nootmuskaat

1 tl gemalen korianderzaad

1 tl gemalen anijszaad

1 tl gemberpoeder

¾ tl gemalen kardemom 

 

Persoonlijk vind ik het veel fijner om kruiden zelf tot poeder te vermalen. 

De smaken en geuren komen dan veel beter tot hun recht.

Dit komt doordat tijdens het vermalen de etherische oliën vrijkomen, waardoor de kruiden hun volle aroma en kracht behouden. Bij reeds gemalen kruiden zijn deze essentiële oliën vaak al vervlogen, wat de smaak en intensiteit aanzienlijk vermindert.

 

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om aan hele, grove kruiden te komen. Maar als je ze kunt vinden, raad ik je zeker aan om de extra moeite te nemen. Je zult er geen spijt van krijgen! Sterker nog, misschien wil je net als ik nooit meer anders.

 

TIP: Veel kruiden in hun oorspronkelijke vorm en in grootverpakkingen kun je vaak vinden bij Arabische of Aziatische supermarkten.

Je kan de kruiden heel makkelijk in een vijzel vermalen tot een poeder. Lekker ouderwets en het geeft je enorm veel voldoening zodra je klaar bent met alle kruiden. Dan is het natuurlijk echt zelf gemaakt.

 

Uiteraard neem ik ook niet altijd de tijd voor slow cooking. Dan is het gebruiken van een nutri-bullet of een soortelijk apparaat ideaal. Je kan dan alle kruiden tegelijk in de machine doen en de techniek doet de rest. Iets minder romantisch, maar wel lekker snel klaar :)

Zodra je alle grove kruiden vermalen hebt tot een zo fijn mogelijk poeder (enkele grove stukjes hierin zijn geen ramp), dan kan je alles door elkaar mengen en deze bewaren in een voorraadpot. 

 

 

 

Ik gebruik speculaaskruiden in mijn recepten voor gevulde speculaas, speculaas latte, speculaascake en zelfs in mijn zuurdesem kerststol.

Je kunt deze recepten ook terugvinden in mijn video's op YouTube.

 

 

Maeryêla 🌲

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.